Kezdőlap írjon nekünk

 

 

 

 

TENYÉSZTÉSI FILOZÓFIÁNK

 

Egy jó minőségű tenyészállomány kialakításának alapja a SZELEKCIÓ!

A szelekció az emberi tudat által irányított tevékenység, mely a következőképpen válik kétélű fegyverré:
Ha szelekció során azok az egészséges egyedek kerülnek tenyésztésre, amelyek minél közelebb állnak a fajtastandardhez, mind küllemben, mind jellembeli tulajdonságaik alapján, akkor egy tenyészet fejlődik, stabilizálódik! Ebben az esetben nagy eséllyel várhatóak jó minőségű utódok!
Azonban  ha a szelekció során az átlag alattiakat tenyésztik tovább, akkor a tenyészet állomány szinten megreked és idővel hanyatlásnak indul.
Tehát a megfelelő szelekció által tud egy tenyészet fejlődni, stabilizálódni vagy ennek hiányában stagnálni, leépülni!
Ezen tények miatt egy tenyésztőnek végtelenül nagy felelőssége van, ugyanis az ő döntései által születnek jó/kiváló minőségű illetve átlagos vagy átlag alatti utódok!  

Tenyésztés során a tenyésztő alkot!

Az egyre tökéletesebb utódok létrehozásához elengedhetetlen a fajta és a vérvonalak széleskörű tanulmányozása, illetve tenyésztési és genetikai ismeretek.
Mindehhez hatalmas elkötelezettség, végtelen odaadás és folyamatos tanulás szükséges!

Már a kezdetektől magas elvárásaim voltak mind a tenyészkutyáim, mind a születendő kölykök tekintetében, így időt, energiát és pénzt nem sajnálva folyamatosan építem, tökéletesítem tenyészállományomat!

A párosítások megtervezése során, célom azokat a szülőpárokat kiválasztani, akiknek a születendő közös utódai, a számomra kívánatos tulajdonságokkal rendelkeznek mind küllemük, mind jellemük, mind genetikai tulajdonságaik alapján.
Tenyészetünk egészségi állapotának megőrzése érdekében, tenyészkutyáink szűrve vannak, szív, szem és patella problémákra.

Az elmúlt majd két évtizedben az új vérvonalak importálása tenyészetem fejlődésének érdekében elengedhetetlen volt, mind vérfrissítés, mind típus javítás szempontjából.

Kiállítási kutyának születni kell!
A küllemi tulajdonságaik alapján kiemelkedő utódokból, kimagasló kiállítási kutyák lehetnek abban az esetben, ha eléggé exhibicionistának születnek. Az ilyen személyiségű kutyáknak a kiállítás egy hatalmas öröm és boldogság!
Tény, hogy nem minden kimagasló küllemű kutya születik exhibicionistának, de ettől függetlenül, genetikai tulajdonságaik alapján kiemelkedő tenyészkutya válhat belőlük!
Azonban a  nem megfelelő genetikai tulajdonságokkal rendelkező kutyák tenyésztésben tartása elkerülhetetlenül az utódok minőségének romlásához vezet!

Sajnos még a legjobb szándékú tenyésztés ellenére is a genetikának és a biológiának köszönhetően történnek meglepetések, felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan, végzetes események!
Ha a tenyésztés nem tudatos és nem szigorú szelekció alapján történik, meghatványozódik az átlag alatti, hibás, illetve nem egészséges utódok születésének a száma!

Tenyésztőként nap mint nap tapasztalom, hogy minden döntésemnek következménye van!
Kutyáim és utódaik élete, sorsa  múlik rajta, mely összefonódik a gazdijaink jövőjével!
Ezzel a kör bezárul, így sikeresen tenyészteni kizárólag felelősségteljesen, tudatosan és lelkiismeretesen lehet!