BMW Máltai Selyemkutya;

 

Kezdőlap írjon nekünk

 

 

 

 

FAJTATISZTA / FAJTAJELLEGŰ

 

Mi a különbség egy törzskönyves és egy törzskönyv nélküli kutya között?

Az elhivatott tenyésztő célja a fajta nemesítése, tökéletesítése! Szeretett fajtája, számára felbecsülhetetlen érték!
Tenyészteni csak törzskönyves kutyával lehet, hiszen a törzskönyv/származási lap, azaz a családfa által követhető nyomon a tenyésztői munka!
A kutyafajták nemesítése egy nagyon összetett és bonyolult folyamat, mely rengeteg munkával jár és nagyon sok buktatója van!

A fajtatiszta kutyák családfája a származási lapjuk alapján igazolt és hordozzák az adott fajtára jellemző küllemi és jellemi tulajdonságokat, melyek a fajtaleírásban pontosan megvannak határozva!
Mivel a törzskönyv nélküli kutyának a családfája ismeretlen és küllemében, jellemében több kutyafajta tulajdonságai felismerhetőek, ezért ezek a kutyák már nem fajtatiszták, hanem fajtajellegűek! Ki, milyen fajtajelleget lát bennük- például egy küllembíró, egy állatorvos, egy tenyésztő, egy laikus....
Teljesen egyértelmű és vitathatatlan tény, hogy a fajtajellegű kutyusok nem a fajta tökéletesítése céljából születnek!!!
Akkor vajon mi készteti az embereket a fajtajellegű kutyák létrehozására?! Sajnos egyrészről az emberi tudatlanság, naivitás, másrészről a felelőtlenség és/vagy anyagi haszonszerzés!

Azok, akik törzskönyves kutyákat pároztatnak úgy, hogy a megszületett kölykök nem törzskönyvesek, azok tönkreteszik, elértéktelenítik és semmibe veszik azoknak az embereknek a munkáját, akik sokszor egy életen át dolgoznak azon, hogy szeretett fajtájuk fennmaradjon és generációról-generációra egyre tökéletesebb legyen!
Azok az emberek akiknek nem célja az adott fajta tökéletesítése, a fajtatiszta kutyák megőrzése, azok nem tesznek mást, egyszerűen tönkre teszik a kutyákat és elpusztítják a kutyafajtákat, hiszen mi történne ha ezeken az embereken múlna a kutyafajták jövője?!?!

Az 1980-as években, majd 40 évvel ezelőtt egy törzskönyvezett, minőségi fajtatiszta kutya ára fajtától függően 20.000 - 50.000 forint volt. A már akkor populárisabb fajtákhoz kicsivel alacsonyabb áron hozzá lehetett jutni.
Majd az 1990-es években egy fajtatiszta, törzskönyvezett kutya vételára 50.000-80.000 forint volt.
A 2000-es években, egy stabil, világhírű vérvonalból származó, fajtatiszta kutya ára, fajtától függően 100.000 - 150.000 forint volt!
Természetesen az import kutyákért a tenyésztők akkor is jóval többet fizettek! Általuk lettek honosítva a különböző kutyafajták Magyarországon és az import kutyáknak illetve import fedezéseknek köszönhetően egyre több idegen vérvonal került hazánkba.
Tehát 20-30-40 évvel ezelőtt több havi bruttó munkabérbe került egy fajtatiszta, törzskönyvezett kutya!!! Akkoriban megbecsülték az emberek a kutyáikat, mindenki tisztában volt azzal, hogy a kutyatartás luxus és extra kiadásokkal jár!!!
Akárcsak napjainkban, a minőségi kutyatartás és a minőségi kutyatenyésztés már akkor is nagyon költséges volt, azonban az emberek abszolút tisztában voltak ezzel, így a 20 évvel ezelőtti 100.000 - 150.000 forintos vételár egy fajtatiszta, törzskönyvezett kutyáért nem volt ördögtől való!
Mi történt azóta?! Miért akar mindenki irreálisan olcsó kutyát venni?!
Miért hiszik az emberek azt, hogy ami már 20 évvel ezelőtt 100.000 - 150.000 forint volt, azt most 20.000-50.000 forintért meg tudják vásárolni?!

Nézzünk szembe a tényekkel! Nézzünk szembe azzal, hogy mi is történt az elmúlt években!
Miért és hogyan tudott módosulni az emberek tudata?
Magyarországon körülbelül 15 évvel ezelőtt, elkezdődött az anyagi haszonszerzés céljából létrehozott, első generációs, törzskönyv nélküli utódok megszületése, melyek valamivel olcsóbbak voltak, mint törzskönyves társaik.
Ezt követően több generációnyi nagy mennyiségű törzskönyv nélküli kutya születetett mindenféle szelekció, egészségi szűrővizsgálat, bármilyen szakmai küllemi/ jellemi vizsgálat nélkül!
A nagy mennyiségű, minőségileg erősen kifogásolható kiskutyáknak sürgősen gazdit kell találni (már 5-6-7 hetes korban), mivel kevesebb ráfordítással nagyobb hasznot lehet elérni!
Tökéletesen mutatja a kutyák elértéktelenedését az, hogy kb. 15 évvel ezelőtt konkrétan ugyanannyiért lehetett törzskönyv nélküli kutyát kapni mint napjainkban, csak éppen az emberek munkabére azóta a duplájára emelkedett és a havi kiadások is megduplázódtak.
Ergo az olcsó kutyából és a szüleiből napjainkban már minden ki van spórolva!!! Semmit sem várhatunk az ilyen kiskutyáktól!
Amikor a gazdi szembesül azzal, hogy ez a kutya bizony nem az a kutya amire gondolt, sok esetben eldobja magától az olcsó kutyát, főleg ha viselkedési és egészségi problémái is vannak és végül szerencsétlenek a menhelyeken kötnek ki!
A menhelyek nem győznek gondoskodni az oda került beteges kutyusokról és fizetni az állatorvosi költségeket csak azért, mert valaki, akinél a kiskutya megszületett, pár tízezer forint hasznot akart húzni a kiskutya eladásából!
Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt 15-20 évben az emberek a felelőtlenségükkel és tudatlanságukkal annyira tönkretették a fajtatiszta kutyákat - kizárólag az anyagi haszonért-, hogy mára, már alig-alig lehet fajtatiszta, törzskönyvezett kutyát találni, akire öröm és büszkeség ránézni, hiszen minden kétséget kizáróan valóban hordozza a fajtára jellemző küllemi és jellemi tulajdonságokat és majd kicsattan az egészségtől! Legyen az bármilyen fajta, az ilyen kutya egyszerűen szemet gyönyörködtető!


A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete 1899-ben alakult!
Végtelenül elkeserítő és felháborító, hogy Magyarországon az emberek az utóbbi 15-20 évben, mennyire könnyedén, felelőtlenül és tudatlanul képesek voltak tönkretenni elődeik 100 éves kőkemény tenyésztői munkáját, kizárólag anyagi haszonszerzés céljából!

Egy törzskönyves kutya nem a 6000 Ft-os származási lapja, törzskönyve miatt érték, hanem azért ami a származási lap mögött van! Tudatos, szelekciós tenyésztői munka, a tökéletességre törekvés mind egészségi, mind küllemi, mind jellemi szempontból! Természetesen vannak jobb és rosszabb tenyésztők, ugyanúgy mint jobb és rosszabb autószerelők, ácsok, kőművesek, orvosok, ügyvédek, sorolhatnám...
Minden leendő gazdinak saját döntése, hogy fajtajellegű vagy fajtatiszta kutyát vásárol és ha az utóbbi mellett dönt, akkor jobb vagy rosszabb tenyésztőtől vásárolja.
Azonban minden esetben felelős gazdaként kellene viselkednie!!!

Egy fajtajellegű kutya 20.000 - 100.000 Ft-ba kerül. Aki ügyesebb a megtévesztésben, akár 90.000-100.000 Ft-ot is ki tud fizettetni a leendő, laikus gazdival!
A fajtajellegű kutyusok olyanok mint az orosz rulett! Ha szerencsénk van, nem lesznek egészségi-és idegrendszeri problémáik!
Itt-ott még a vágyott fajtára jellemző tulajdonságok is felfedezhetőek lesznek rajtuk vagy NEM!
Vagy életben maradnak az új gazdánál vagy NEM!
Vannak szerencsés fajtajellegű kutyusok is, akik gazdái szent meggyőződéssel állítják, hogy hülye az, aki törzskönyvezett, fajtatiszta kutyát vásárol!
Tény, nem mindegyik fajtajellegű kutya beteges, azonban a kutyák irreálisan alacsony ára miatt nagyon sok ember vásárol meggondolatlanul és felelőtlenül kutyát! Sajnos nagyon sok esetben, az olcsó kutyának nincs becsülete és amilyen meggondolatlanul megvásárolták őket az emberek, ugyanolyan meggondolatlanul eldobják őket maguktól!
A menhelyek túlterheltsége, a rengeteg gazdátlan fajtajellegű és beteges kutya ékes bizonyítéka annak, hogy nagyon nagy baj van Magyarországon az emberek tudatával és az állattartási kultúrával!

Törvényszerű, hogy a tenyésztők is ki vannak téve a biológia kiszámíthatatlanságának, azonban egyrészről a jó tenyésztők felelősséget vállalnak, másrészről szakmai tudásukat és tapasztalatukat felhasználva minimálisra csökkentik a kockázatot!

Egy jó tenyésztőnek természetes, hogy segíti a tőle származó kiskutya tulajdonosait azok igénye szerint, követi a kölyök fejlődését!
Tény, egy jó tenyésztő többnyire nem tudja kielégíteni a türelmetlenül kiskutyára vágyó gazdi azonnali igényét és azt sem várhatja el senki egy jó tenyésztőtől, hogy elértéktelenítse saját tenyésztői munkáját és kutyáinak értékét!
Egy tudatos és felelősségteljes tenyésztőre mindig számíthat a kiskutya gazdája, így nem kényszerül bele abba a helyzetbe, ami manapság már teljesen normálisnak és megszokottnak tűnik, hogy az újdonsült, olcsó kutyás gazdik a Facebookos kutyás csoportokban próbálják kitanulni a kutyatartás csínját-bínját, a gazdik ott kérnek segítséget egymástól!
A szükséges szakmai háttér hiányában, a kutyatulajdonosok ezekben a csoportokban próbálnak megoldást találni a kutyájuk egészségi, tartási és nevelési problémáira!

Az elmúlt kb 20 év tudatmódosításának köszönhetően az emberek azonosultak azzal, hogy egy kutya jóformán semmit nem ér, értéke azonos egy hétvégi bevásárlással!
Laikusként úgy tűnik mintha egy kiskutya árán valóban lehetne spórolni, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutya tartás költséges, az olcsó kiskutya árához viszonyítva pedig nagyon költséges!!!
20 évvel ezelőtt egy törzskönyvezett kutya ára több havi munkabérbe került, így sokan csak spórolás árán tudták megvásárolni álmaik fajtatiszta kutyáját!
Manapság 1 havi munkabér töredékéért lehet kutyát venni! A kutyák aránytalanul alacsony, elértéktelenített vételárának köszönhetően anyagilag egyáltalán nem megterhelő a kutya vásárlás, a kínálat pedig bőséges!
A piaci feltételek adottak, így az emberek hirtelen ötlettől vezérelve, meggondolatlanul, felelőtlenül vágnak kutyavásárlásba!

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az állatorvosi költségek minden kutya és gazdi számára egyformák!
Nem mehet úgy az állatorvoshoz a gazdi, hogy "Jó napot Doktor Úr! Olcsó kutyát vettem, így olcsó állatorvosi szolgáltatást kérek!
Elég, ha csak egy hasmenése lesz a gazdinál az újonnan vásárolt 30.000-50.000 Ft-os fajtajellegű kiskutyának, az első állatorvosi látogatás alkalmával minimum a kiskutya vételárának a felét otthagyja az állatorvosnál!
Nem tűnik irreálisnak?! Sajnos irreális, de nem az extrém magas állatorvosi költségek miatt! Hanem azon emberek miatt, akik elértéktelenítették a kutyákat és az elmúlt minimum 15 évben a saját anyagi hasznuk érdekében félrevezették a kiskutyára vágyó laikus gazdikat, akikkel elhitették, hogy egy fajtatiszta, törzskönyves kutya ugyanolyan mint egy fajtajellegű kutya!
Az eladójuk is tisztában van vele, hogy nem kérheti el az ilyen kutyákért azt a reális összeget, amit egy minőségi, törzskönyves, eredeti fajtatiszta kutya képvisel, hiszen nem eredetit, hanem "hamisítványt és hibás egyedeket" árul!
A minőségnek ára van, a minőséget mindig meg kell fizetni!
Egy kutya vállalásánál az emberek nagy többsége megfeledkezik erről és meggondolatlanul, felelőtlenül vág bele a kutyavásárlásba!

Megszámlálhatatlan fajtajellegű, beteges, idegrendszeri problémákkal küzdő, olcsón vásárolt kutya kerül a menhelyekre és olyan ideiglenes befogadó vagy örökbefogadó családokhoz, akik a lehetőségeikhez mérten megtesznek mindent ezekért a kutyákért.
Ez a sajnálatos kényszerhelyzet alakult ki Magyarországon az emberek hiszékenysége, felelőtlensége és tudatlansága miatt!

Gondolkozzunk el egy kicsit! Valóban ez a cél?!
Az olcsó kutya vételárának kifizetésével segíteni és ösztönözni azon emberek romboló tevékenységét, akik félrevezetik és megtévesztik a leendő gazdikat, akik elhitetik velük, hogy fajtatiszta és fajtajellegű kutya között nincs semmilyen különbség, csak a semmit nem érő törzskönyv?!
Akik a saját anyagi hasznuk érdekében tönkreteszik a kutyákat és elpusztítják a kutyafajtákat?!
Akik fajtajellegű, keverék kutyákat hoznak létre- az esetek nagy többségében- nem törődve sem a kutya, sem a leendő gazda sorsával, életével?!

Már túl sok megunt, eldobott, beteges, sanyarú sorsú, szerencsétlen kutya van a menhelyeken, az állatvédőknél és különböző szervezeteknél, alapítványoknál!
Itt az ideje felelősségteljesen dönteni legalább az állatokkal kapcsolatban!Szombath Martina